Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

След арестувания днес мароканец, експерт призова: Да бъдем извънредно внимателни!

Като председатели на Съвета на ЕС привличаме опасни хора като Нуфел Захри, съобщи Димитър Гърдев

13.02.2018 | 20:27 Редактор: Жанета Нейкова
След арестувания днес мароканец, експерт призова: Да бъдем извънредно внимателни!

България трябва да бъде изключително внимателна! Сега сме в много сериозна фаза като председатели на Съвета на Европейския съюз, което привлича опасни хора като заловения днес мароканец, алармира в "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Повод за думите му бе новината, че хасковският Окръжен съд реши да остави за 90 дни в ареста 35-годишния мароканец, издирван за тероризъм.

Науфел Захри е бил задържан в началото на годината с група мигранти край Свиленград. Един месец е пребивавал в бежанския център в Любимец, до установяване на самоличността му.

Захри се оказа член на ИДИЛ, което, подчерта Гърдев, трябва много да ни притеснява.

"У него са намерени множество фалшиви лични карти, паспорти, някои от тях - испански. Притеснителното е, че освен сирийски документи, виждаме и такъв на държава-членка на ЕС, на Шенген", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Димитър Гърдев обясни, че тези факти говорят за помагачи вътре в Съюза, за действаща мрежа, която се простира извън границите на Близкия Изток.

Тъй като анализи показват как бивши бойци на ИДИЛ решават да сменят лагери и сега да застават срещу кюрдите, експертът бе запитан този процес адекватен ли е за една групировка. 

"Най-опасната такава в Сирия три пъти е сменяла профила си. Първо, бяха непримирими, после станаха умерени, а после решават да преминат към един или друг лагер - това е процес, който те правят", обясни гостът на телевизията.

И даде пример: Свободната сирийска армия е изключителен микс от най-различни групировки - дезертьори на Сирийската арабска армия, радикални арабски групи и др.

Вижте видеото с целия разговор.