Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ивайло Калфин: Социалната политика в България е изключително скромна

Бившият социален министър смята, че средствата могат да се харчат по-ефективно

13.02.2018 | 20:05 Редактор: Ивайло Николов
Ивайло Калфин: Социалната политика в България е изключително скромна

Социалната политика в България има много скромен бюджет и самата тя е изключително скромна. Това е мнението на бившият социален министър Ивайло Калфин. Според него в областта трябва да има значителни реформи.

"Тя е като една система от кръпки, създадени отделни мерки за отделни хора в различен период от време и в един момент започва да и се губи цялостната логика. Тя трябва да се пренареди", категоричен беше Ивайло Калфин в ефира на "Денят ON AIR". Той обясни още, че бюджетът е малък, защото и данъците ни са малки и няма как да имаме социалната система на Германия.

"Въпреки това те могат да се харчат много по-ефективно и по-съобразени с индивидуалните нужди на хората, а не с някакви общи критерии", обясни бившият социален министър пред Bulgaria ON AIR.

Ивайло Калфин коментира и случаите с робски труд във ферми във Великобритания. Според него преди да заминат в чужбина, нашите сънародници трябва да се запознаят добре с мястото, където отиват, с минималната заплата, за условията на труд и други подробности.

"Човек би трябвало да погледне и да се поинтересува къде отива. В Агенцията по заетостта има много информация за всяка една страна", обясни Ивайло Калфин в студиото на "Денят ON AIR"

В качеството си на бивш външен министър той коментира и ситуацията с неприемането на страната ни в шенгенското пространство.

"При България и Румъния членството в Шенген се превърна в политически проблем. За съжаление за България продължава да има редица подозрения, че държавата не функционира както трябва", каза Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор