Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Коалиционното споразумение в Германия донесло глътка въздух на Европа

Неслучайно политическите погледи бяха вперени в страната, отбелязаха анализаторите Емил Георгиев и Калоян Правов

12.02.2018 | 20:16 Редактор: Василена Василева
Коалиционното споразумение в Германия донесло глътка въздух на Европа

Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц постигнаха споразумение за съставяне на коалиционно правителство.

Политическите анализатори са единни в едно - такава широка коалиция означава сериозен стимул за европейските идеи и европейската интеграция.

"Ако приемем, че тази коалиция стане факт, то проевропейската заявка на участниците в нея е излючително силна. Неслучайно през последните месеци всички очи на политиката бяха вперени в Германия, защото едно задръстване там би означавало задръстване в целия Европейски съюз", посочи политически анализатор Емил Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

Преди дни стана ясно, че ГСДП получава министерствата на външните работи и на труда и социалните грижи, както и министерството на финансите, министерствата на правосъдието, на семейното планиране и на околната среда.

Мартин Шулц пък ще бъде външен министър, а християндемократическият съюз на Меркел получава министерствата на икономиката и на отбраната.

Изборите в Германия се състояха през септември миналата година. Преговорите между Меркел и партията на Шулц започнаха в началото на тази година.

"Споразумението донесе глътка въздух на всички европейци. Кризата се отложи с поне още четири години", подчерта анализаторът Калоян Правов.

Пред Bulgaria ON AIR обаче той бе категоричен, че дългосрочните структурни проблеми в политическата обстановка в Европа остават.

Коалиционното споразумение трябва да бъде одобрено на референдум на 463 723-те членове на ГСДП. Очаква се това да стане през първия уикенд на месец март.