Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политиката трябва да се успокои и да намери стабилност

Национализмът е в резултат от страх към глобализацията, изтъкна анализаторът Тончо Краевски

09.02.2018 | 20:03 Редактор: Иван Берберов
Политиката трябва да се успокои и да намери стабилност

Напоследък постановките на политическата сцена са особено драматични – ежедневни скандали, обиди в парламента и безрезултатни ожесточени спорове в студия. 

"Излизаме от един период на отношение на политическите сили, който се отличава с много конфликти. Политическите партии трябва да се усетят, че се намират в друг, по-спокоен етап на развитие в публичното пространство. По-острият тон работи против тези, които го използват", отбеляза политическият психолог проф. Антоанета Христова. 

Според нея тези, които са отдавна в политиката, са израснали с периода след 1990 година, а именно с големите сблъсъци. Те смятат, че това е политиката, защото са свикнали. Когато се озоват в спокойна среда се объркват. Трябва да се стремим към стабилност в политиката, която да даде въздух на младите участници, поясни тя в студиото на "Денят ON AIR".

"Има редуване на поколенията. Има много по-млади хора, които са тежко повлияни по дадени теми. Ако неща като конвенции преди са били дребни, то сега само една алинея от Истанбулската конвенция се превръща в огромен дискурс. Промяната се вижда в темите, които разделят хората", поясни политическият анализатор Тончо Краевски.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Христова подчерта, че това, което се случи с Истанбулската конвенция е най-нормалното нещо, което можеше да се случи.

"В основата на страховете, които тя предизвиква, стоят дълбоко религиозни и стари консервативни ценности. Сега е епохата на консерватизма в света на политиката. Това не е само в България, а навсякъде. Разбира се, че ще се даде възможност за полемики, щом се вкара в тази среда текст, който не е изчистен откъм твърдения и термини", посочи психологът.  

"Национализмът е реакция на страх от невъзможността да се справим с глобализма. Хората започват да търсят политическа идентичност, която им е на една ръка разстояние. Искат да могат да контролират органите на властта от площада", обясни Краевски.  

Гледайте видеото за още акценти!