Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Претенциите на бизнеса за цената на тока били основателни

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев ефектът от енергийната борса ще става още по-голям

08.02.2018 | 20:15 Редактор: Ивайло Николов
Претенциите на бизнеса за цената на тока били основателни

Претенциите на бизнеса към цените на електроенергията на енергийната борса са основателни. Това смята депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Още в края на миналата година представителите на бизнеса започнаха да заплашват с протести заради високата цена на електроенергията, която плащат на търговците на енергийната борса. След среща с премиера Бойко Борисов тази седмица, на която присъства и председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев, протестът беше отменен.

Според Добрев е нормално фирмите да са недоволни от това, че има малко продавачи на енергия на борсата и че всички те я продават на еднакво висока цена. По думите му ефектът от свободната продажба на електроенергия на енергийната борса вече се усеща и ще се засилва.

"Все още има последствия от това, което направиха тези търговци в края на миналата година. Бизнесът получава оферти от 4-5 търговеца, които са купили цялото количество енергия и които му предлагат едни и същи цени. 118-120 лева-цени, които нямат нищо общо с реалността, при положение, че това количество е закупено август и септември за двойно по-малко пари", обясни бившият енергиен министър в студиото на "Денят ON AIR".

Делян Добрев подчерта още, че цената вече е паднала и че ефектът от енергийната борса ще бъде още по-голям, когато продавачите на електроенергия на свободния пазар станат много повече и пазарът ще стане по-добре функциониращ. За да се увеличи бройката трябват и законови промени.

"Мисля, че най-добрият начин беше да имаме нов закон за енергетиката, но тъй като такъв нямаме към момента, а въпросът е спешен, ще направим промени в съществуващия закон, които ще внесем аз и колеги народни представители", заяви Делян Добрев пред Bulgaria ON AIR. Той обясни още, че според него ще бъдат нужни около 2 седмици за изготвяне на предложенията за промени и след това до 30 дни, за да бъдат приети на две четения в Народното събрание. 

Вижте още във видео