Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Патриот поряза ДПС: Няма да дадем гражданство на 2 млн., живеещи в Турция!

Истанбулската конвенция едва ли ще накара някой изрод да спре да тормози жена си, заяви Николай Александров

07.02.2018 | 20:15 Редактор: Тодор Петров
Патриот поряза ДПС: Няма да дадем гражданство на 2 млн., живеещи в Турция!

Няма как да сме "за" да дадем българско гражданство на 2 млн. души, които са имали български корени и повече от едно поколение живеят в Турция. Има международен договор между България и Турция, в който тези неща са уредени. Тази теза защити депутатът от "Обединени патриоти" Николай Александров в студиото на Bulgaria ON AIR.

Изказването му идва в контекста на искането на ДПС страната ни да даде гражданство на стотици хиляди в Турция, които имат бащи и дядовци, включително и починали, с българско гражданство.

Александров подчерта, че има установен ред, който е записан в Конституцията на България и всеки може да подаде документи и да кандидатства за българско гражданство. 

Гостът в предаването "Денят ON AIR" посочи, че възникват следните въпроси към ДПС: Не смятате ли, че те биха гласували за вас? Не бихте ли ги подканили да гласуват за вас?

Николай Александров коментира и темата за ратифицирането на Истанбулската конвенция (ИК), която сериозно разбуни духовете през последните седмици и дори противопостави ГЕРБ и "Обединени патриоти".

"Трябва да погледнем колко ще ни струва, ако примем Истанбулската конвенция. Около 2 млн. лева струват центровете за защита, които трябва да изградим - още 24 нови трябва да бъдат изградени, да обучим екипи, които да разпознават въпросния джендър", обясни той.

Патриотът отбеляза още, че има обезщетения, които са записани в текстовете на ИК. По думите му жените, които са станали жертви на насилие, могат да пледират пред държавата и тя трябва да им изплати обезщетение.

"Ако е нещо добро, което трябва да направим така или иначе, защо не приемаме закони? Не си представям как Истанбулската конвенция ще накара някой изрод да спре да тормози жена си", коментира Александров и подчерта, че нямаме ангажимент да ратифицираме документа.

"Ангажиментът се поема от дадени политици, най-вече от Министерството на правосъдието - Екатерина Захариева и Цецка Цачева", посочи депутатът от "Обединени патриоти".

Гостът в студиото на Владимир Сиркаров настоя, че влезем ли в еврозоната - няма връщане назад и изход.

"От друга страна влизането в еврозоната сваля рисковата премия, която банките влагат в кредитите си. 20 години видяхме какво е във валутния борд, виждаме как ни възпитава и ограничава", каза още Николай Александров.