Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Има глад за квалифицирана работна ръка, заяви зам.-министър

Трябва да се помогне на хората в сивия сектор да излязат на белия пазар, изтъкна Иван Нейков

05.02.2018 | 20:18 Редактор: Иван Берберов
Има глад за квалифицирана работна ръка, заяви зам.-министър

Годината започна с увеличена минимална работна заплата, по-големи детски надбавки и още редица социални трансфери. Но до какво ще доведе това и как държавата ще се пребори с бедността?

"В момента най-големият недостиг на трудовия пазар е липсата на човешки капитал. Имаме нужда от работна тъка. Проблемът ще се задълбочава, ако не вземем спешни мерки да мотивираме хората, които не работят от години наред. Броят на тези, които нито учат, нито работят е близо 200 000", уточни зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

В студиото на "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков допълни, че решаването на проблема с недостига на квалифицирана работна ръка, би спомогнал за решаването и на редица социални проблеми като по-висока МРЗ или повече детски помощи. 

Според него има 2 подхода за справяне с недостига на качествени кадри – връщането им в училище или издаването им на документ за наличие на квалификация. 

"Опитът да връщаме напусналите образованието обратно в училище е загубена кауза. Проблемът на тези хора е, че нямат доказателство за квалификацията си. Ако малката ни държава имаше 200 000 гладни и безработни хора по улиците, всичко щеше да се тресе, а не е така. Именно те обаче са много голяма част от сивия сектор", посочи Нейков. 

Бившият социален министър отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че институциите трябва да помогнат на тези хора да получат документ за квалификация и така да им се даде шанс да работят. Тези хора са готови да излязат на белия пазар, само че той им изисква документ, а те го нямат, обобщи той. 

"България е изправена пред много предизвикателства. Социалната икономика е икономиката на 21 век, на новите технологии, на новите работни места. Заложили сме закон за социалната и солидарната икономика. На 16-17 април ще има конференция в София, насочена към социалната икономика. На събитието ще присъстват различни социални предприятия", подчерта д-р Петрова. 

Очаквайте видеото!