Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Операцията "Маслинова клонка" в Сирия: С патриотични нотки и с противоречиви данни

Владимир Чуков и Мартин Табаков коментират военните действия на Турция в Африн

23.01.2018 | 20:41 Редактор: Жанета Нейкова
Операцията

Турските въоръжени сили са навлезли в сирийския анклав Африн. Това се случва ден, след като страната нанесе въздушни удари в региона срещу подкрепяните от САЩ кюрдски милиции Сили за защита на народа.

Операцията "Маслинова клонка" ще се осъществи в четири етапа и с нея Турция цели да създаде 30-километрова "зона за сигурност" в Северна Сирия, където живеят около 1,500 млн. сирийски кюрди.

Арабистът Владимир Чуков вижда патриотични нотки в тази операция, дори приповдигнато настроение.

В студиото на "Денят ON AIR" той заяви обаче, че от неофициална информация е станало ясно, че президентът Ердоган е провел разговор в Путин и Тръмп, на които е съобщил, че Турция няма да влиза в Африн.

"Големият въпрос е дали Сирийската свободна армия ще бъде допусната до града, но май няма да се случи, тъй като Африн е кюрдски бастион", смята гостът на телевизията.

Информацията по събитията в Северна Сирия остава противоречива, особено след мнението на другия гост на Bulgaria ON AIR политическият анализатор Мартин Табаков.

По думите му това, което преля чашата на търпението на турската страна е информацията, че САЩ подготвя създаването на нещо като армия от 30 хил. души, които са предимно кюрдски, но и арабско конструирани.

"Турция издаде 15 точки, които адресира до турските медии, които, според нея, не отразяват процеса така, че турската медийна среда не е тази, от която можем да черпим обективна информация", вярва Табаков.

Според него Ердоган не би си позволил тази своя "поредна авантюра" в Северна Сирия, ако нямаше разрешението на Русия.