Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Грамофонната плоча в културно отношение била книгата на музиката

Технически слушането на качествен звук от грамофон е много по-достъпно от дигитално устройство, твърди меломанът Явор Ганчев

19.01.2018 | 20:30 Редактор: Велислав Филипов
Грамофонната плоча в културно отношение била книгата на музиката

Това, което е книгата за литературата, е грамофонната плоча за музиката. Тя притежава в себе си една цялост на културен носител - обем, поле за информация, и освен това преживяването на музиката през грамофон е цялостно, не е само за слуха. Това каза в студиото на "Денят ON AIR" Явор Ганчев - меломан и собственик на магазина "Дюкян Меломан".

По думите му качеството на звука от грамофонните плочи е изключително високо и определено превъзхожда компактдиска и другите дигитални носители.

"Технически слушането на качествен звук от грамофон е много по-достъпно и евтино от слушането на музика от дигитално устройство. Освен това е много по-издръжливо и при правилна употреба плочата може да надживее собственика си", каза пред Bulgaria ON AIR собственикът на най-стария меломански магазин в столицата.

Той коментира и ръста на продажбите на грамофонни плочи във Великобритания в последното десетилетие.

"Грамофонните плочи са изпреварили продажбата на файлове на Острова. Не би следвало този ръст да се нарече мода, защото това се наблюдава от доста време. България също е част от световния пазар на грамофонни плочи", категоричен е меломанът. 

Ганчев разясни, че една нова грамофонна плоча струва между 30 и 50 лв., а наскоро се забелязва увеличаване на интереса сред младите хора към този начин на слушане на музика.