Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

У нас безработицата не е голяма, има голям недостиг на работна ръка, смятат от бизнеса

Председателят на АИКБ Васил Велев каза, че решението е във внасянето на работници от чужбина

18.01.2018 | 20:42 Редактор: Ивайло Николов
У нас безработицата не е голяма, има голям недостиг на работна ръка, смятат от бизнеса

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза пред Bulgaria ON AIR, че продължава да се говори за това, че у нас има голяма безработица, а всъщност в България има недостиг на работна ръка. Той обясни, че всяка година намаляват хората, които нямат работа, но искат да работят и тези, които искат и са готови да се преквалифицират, за да започнат работа.

"Има общ недостиг на човешки ресурси, последните години се изостри. На пазара на труда на 100 човека, които се излизат заради пенсиониране, влизат едва 63", обясни Велев в студиото на "Денят ON AIR".

Велев подчерта още, че у нас липсват около 500 хиляди квалифицирани работници и въпреки че българският бизнес се нуждае от хора, то те намаляват по чисто демографски или миграционни причини. Заради това липсата на квалифицирана работна ръка у нас ще се задълбочава.

"И няма друго решение освен да се внасят, както правят всички", обясни председателят на АИКБ Васил Велев пред Bulgaria ON AIR.

За този внос вече ще помага и държавата. България ще подпише няколко споразумения за облекчаване на трудовата миграция. С тях работници от Армения, Молдова и Украйна ще могат да идват по-лесно, за да работят у нас.

Велев каза също, че първото такова споразумение би трябвало да бъде подписано през следващия месец с Армения.

"Ние бихме предложили към тези три страни да се добави и Виетнам", сподели още Велев.

Очаквайте видео с целия разговор!