Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ратификацията на ИК залага бомба в обществото, твърди Патриот

Българските духовници трябва да са завършили българско духовно училище, заяви депутатът Александър Сиди от ОП

18.01.2018 | 20:10 Редактор: Иван Берберов
Ратификацията на ИК залага бомба в обществото, твърди Патриот

Истанбулската конвенция, която цели въвеждане на конкретни мерки в защита на жените и децата от домашното насилие, предизвика силни полемики в обществото и сред политиците. 

"При много по-задълбочен анализ се оказва, че между всичко останало, се прокарват и идеи, който могат да доведат до промяна на християнските ценности, които битуват в страната. Тази конвенция не е писана за България. Ние имаме законодателство, но институциите трябва да бъдат още по-ангажирани с безопасността на жените и децата. Не може да залагаме тази бомба със "социален пол" и "джендър" в обществото", отбеляза депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди. 

В студиото на "Денят ON AIR", той подчерта, че безопасността на жените и децата от домашното насилие трябва да бъде цел на обществото и да се преследва безкористно

"Не очаквахме такава реакция в обществото към конвенцията. Това показа, че сме били на прав път преди години, когато защитавахме семейните традиции. Да, няма "трети пол" в конвенцията, но има 3 текста, които дават възможност за неправилна интерпретация. Ясно пише, че дефиницията за пол е различна от това, което сме учили по биология. Проблемът е, че при ратификацията на конвенцията всеки, който се чувства различен, може да осъди държавата за дискриминация", категоричен бе той. 

От "Обединени патриоти" са изготвили изцяло нов текст за закона за вероизповеданията в България. Една от главните промени в него гласи, че всеки проповядващ духовник в страната ни задължително да завърши българско духовно училище преди да проповядва, обясни Сиди пред Bulgaria ON AIR

"Не сме се отказали от наборната служба в армията, но преди това, нека видим как обществото ще реагира на доброволната. От 300 отворени позиции за доброволна наборна служба, заявилите желание са 900, тъй че интерес има", завърши народният представител.