Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Журналист: Македония трябва да стане част от евроатлантическите структури

Според Любчо Нешков Българската патриаршия трябва да поеме подадената ръка от страна на македонската църква

16.01.2018 | 20:40 Редактор: Велислав Филипов
Журналист: Македония трябва да стане част от евроатлантическите структури

Македония трябва да стане част от европейската общност и евроатлантическите структури. Там ѝ е мястото! В западната ни съседка няма никакви протести нито против договора за добросъседство, нито срещу България. Това каза журналистът Любчо Нешков в студиото на "Денят ON AIR"

Той коментира и днешното ратифициране на договора за добросъседство с България от македонския парламент.

"За мен нямаше никаква изненада - както за подписването на самия договор, така и за самата ратификация. Това забавяне се дължеше на чисто вътрешнополитически причини. Както в София, така и в Скопие им е ясно какво предстои и какво трябва да бъде направено", категоричен е журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се поставят два ключови въпроса, по които в бъдеще трябва да се работи усилено и от двете страни.

"Единият е църковния въпрос, по който вече много усилено се работи, но трябва да се ускори. Другият е инфраструктурните проекти, които държавата ни не трябва да изоставя, а да доразвие", отбеляза Нешков в "Денят ON AIR".

По думите му Българската православна църква е призната от всички други патриаршии и въобще не трябва да се мисли и спекулира с това "как ще реагира Русия", ако все пак БПЦ приеме да стане "майка" на македонската .

"Българската екзархия е дала много жертви в Македония. Борбата за независима църква се е водила няколко века и в нея са загинали стотици и дори хиляди църковни дейци", допълни журналистът.