Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Драми още от първия ден на европредседателството. Какво ни очаква?

Многобройните протести пред еврочиновниците са поради липса на вяра в политиците ни, твърди политолог
Публикувана: От:

Още по темата

 

Българското европредседателство официално е открито. Но с почти празничната еуфория у някои хора върви и негодуванието към институциите и властта у други. Поемането на председателството на Съвета на ЕС изкара редица съсловия, като полицаи и екозащитници, на протест. 

"Тези шествия бяха създадени от правителството чрез вземане на необмислени решения в края на годината. Да очакваме от българските граждани да се откажат да протестират, само защото някой се притеснява, че ще се изложим, е наивно. Истинската драма е, че българите нямат доверие на политици ни – затова сме свидетели на толкова много протести", подчерта политологът Христо Панчугов.

В студиото на "Денят ON AIR" европеистът д-р Вихър Георгиев потвърди, че очакването гражданите да не протестират, защото имало шанс да се изложим пред ЕС, е лекомислено.

"Няма как да кажем на хората да спрат да се вълнуват. Протести има, имало е и ще има, независимо от председателството. Но трябва да използваме това време да обясним на българските граждани какво всъщност прави ЕС в дълбочина. Повечето имат потребителско отношение към Съюза. Също така, трябва да стимулираме българите повече да участват в политическия живот", категоричен бе анализаторът.

Мнозина от властимащите, а и от избирателите, се притесняват от вота на недоверие или по-точно що за отзвук би имал той сред еврочиновниците. 

"Няма такова нещо като опозиция в коалиция. Нормално е опозицията да внася вот на недоверие именно, когато опонентите им са най-уязвими. Въпросът е какъв ефект ще има от това? Важно е също дали ДПС ще подкрепи този вот", поясни лидерът на "Земеделски народен съюз" Румен Йончев пред Bulgaria ON AIR.

Панчугов добави, че е наивно да се очаква българската опозиция да не се възползва от председателството, особено след като имат мотиви, но е важно дали има смислени основания за вота на недоверие. 

Коментари ( 0 )