Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Отбраната излиза на преден план в навечерието на еврошефството ни

Не трябва да тропаме по масата, а да покажем, че можем да водим преговори, посочи депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев

10.01.2018 | 19:45 Редактор: Тодор Петров
Отбраната излиза на преден план в навечерието на еврошефството ни

Президентът Румен Радев свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, а основна тема бяха мерките по сигурността по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Кои са важните изводи от заседанието на КСНС?

"Хубавото е, че се постигна консенсус между Президентството и правителството относно бъдещото развитие на отбраната, разходите за отбрана и ролята на България в европейската отбрана", посочи депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев пред Bulgaria ON AIR.

По време на европредседателството ни темата трябва да бъде поддържана и поставяна на дневен ред, тъй като така ще можем да постигнем прогрес, смята той.

Народният представител прогнозира, че през следващата година ще има допълнителни 150 млн. лева за отбрана у нас, а се очаква заплатите на военнослужещите да бъдат увеличени с около 30%.

"Изключително важно е да участваме в създаването на нови високи технологии и чрез тях да модернизираме Българската армия", отбеляза гостът в предаването "Денят ON AIR".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се изказа ласкаво за развитието на България в навечерието на еврошефството ни. В контекста на неговото изказване Христо Гаджев посочи, че най-голямата тънкост е да съчетаем нашите национални приоритети с общия европейски интерес. 

Според него по време на европредседателството ни не трябва да тропаме по масата, а да покажем, че можем да водим преговори и да постигаме решения.

"Пътят към еврозоната е важен за България. Ако искаме да сме в сърцето на Европа, една от основните теми е точно еврозоната", категоричен бе Гаджев.