Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Отбрана, армия... Софийският форум за сигурност подкрепя решенията от КСНС

Йордан Божилов бе категоричен, че трябва да се изготви програма за развитие на въоръжените сили!

09.01.2018 | 20:04 Редактор: Жанета Нейкова
Отбрана, армия... Софийският форум за сигурност подкрепя решенията от КСНС

Темите за отбраната и сигурността бяха сред обсъдени днес на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от президента Румен Радев.

"Протестите за модернизацията на армията е много правилен подход. Винаги сме отстоявали тезата, че е необходим широк политически консенсус по такива важни въпроси", отбеляза в "Денят ON AIR" представителят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Гостът на телевизията коментира изводите от изнесените доклади по въпросите за сигурността, отбраната, армията, като Божилов подчерта: "България поема европредседателството, български министри ще водят съответните формати във време, когато се взимат ключови решения в тези области".

Запитан какво представлява програмата за развитие на въоръжените сили, която бе разгледана и приета днес от КСНС, експертът отговори:

"Такава програма трябва да се изготви! Идеята е да има по-дългосрочна визия за развитие на въоръжените сили. Това е необходимо както за планирането на съответните процедури за подготовка на кадри, така и при обсъждането на средства", категоричен бе той.

По повод решението на правителството да достигне 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) - пари, отделени за отбрана, но възможни до 2024 г., гостът на Bulgaria ON AIR поясни, че целта е да се представи в годините как ще се развива бюджетът за отбрана.

"В рамките на НАТО, където България е гласувала това решение, е било прието 2% да бъде минимумът, който да се заделя за сектора. В момента това число у нас е 1.37", отбеляза Божилов като поясни, че тези средства не включват проектите за модернизация.