Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стоп на корупцията?! Експерт: Първо трябва да преборим тази в партиите!

Пламен Кръстев смята, че вече е определено кой ще бъде председателят на Антикорупционната комисия

04.01.2018 | 20:33 Редактор: Жанета Нейкова
Стоп на корупцията?! Експерт: Първо трябва да преборим тази в партиите!

Ако искаме да преборим корупцията у нас, в партиите трябва да има структури, които да работят със съществуващата такава между членовете им! Такова бе мнението на експерта по сигурност Пламен Кръстев, който гостува в "Денят ON AIR".

Световни медии определиха страната ни като най-корумпираната в Европа и гостът на телевизията подкрепя твърденията, но подчерта: "В ЕС, но не в света. Сърбия, Македония, Турция - там са доста по-корумпирани от нас!"

"Въпросът е какво правим, за да подобрим имиджа си, какво прави политическата класа, за да преодолее това", акцентира Кръстев пред Bulgaria ON AIR, което пък доведе до темата за антикорупционния закон и наложеното от президента вето върху него.

"Документът е 50 страници, твърде е обширен, а можеше да се вмести в 5 страници", смята гостът на телевизията.

Според бившия съветник на МВР законът обхваща много хора, заемащи ръководни функции, а в същото време дела за корупция има и в прокуратурата, и на съдебна фаза.

Не само.  Кръстев вижда и механично сливане на структури в антикорупционния закон. 

Той ще се ръководи от комисията, която се изгражда на основата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Експертът по сигурност посочи обаче, че тази комисия ще се оглави от председател, който трябвало да бъде юрист с 10-годишен опит. "Аз бих запитал защо?"

Кръстев допълва, че по-важни са моралните качества, а не юридическото образование и опит, при положение, че бъдещият председател ще има около себе си екип от експерти в различни направления.

"Явно вече е определено кой ще седне на стола, говори се дори и кои ще са заместник-председателите", разясни той.