Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Европа излиза от 2017 г. политически спокойна

Пазарните участници имат нужната предвидимост, за да играят, категоричен бе финансистът Преслав Райков

25.12.2017 | 20:22 Редактор: Иван Берберов
Европа излиза от 2017 г. политически спокойна

Политическата картина на Европа през 2017 г. бе изключително пъстроцветна. Но по-скоро стабилна ли е ситуацията или евроскептицизмът набира сили?

"Когато всички говореха за финансовите проблеми на Гърция, се споменаваше и краят на Съюза. След това се каза същото при Brexit и при Каталуния. Европейската идея съвсем не е мъртва. Тя тепърва ще носи позитиви. Политическата стабилност се поизчисти. Несигурността я няма. Оттук нататък пазарните участници имат нужната им предвидимост, за да играят", подчерта финансистът Преслав Райков. 

В студиото на "Денят ON AIR" той отбеляза, че политическите нюанси през почти изтеклата година са били в тесен синхрон с финансите. Позитивното е, че монетарните решения, в лицето на рекордно ниските лихви, стигнаха до реалната икономика и доведоха до ръст, посочи още финансистът. 

"Прави впечатление липсата на адекватна реакция от нашите управляващи на европейските политически събития. Имаме нужда от много ясна представа къде искаме да бъдем в Европа. Приказките са силни, но ни трябват повече дела. Целите ни трябва да бъдат високи. Трябва да използваме максимално европредседателството", обясни анализаторът Емил Георгиев. 

По думите му пред Bulgaria ON AIR добрите икономически показатели сочат, че трябва да се заемем с неудобните реформи, които нетърпеливо чакат. Никой не говори за основните реформи като образование, здравеопазване, съдебна система и пенсионно осигуряване, уточни той.