Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

2018 г. ще бъде голям изпит за българските политици, твърди журналист

Предсрочни избори няма да има, но напрежението в страната и света ще нарасне, категорични са Димитър Недков и Валерия Велева

25.12.2017 | 20:08 Редактор: Велислав Филипов
2018 г. ще бъде голям изпит за българските политици, твърди журналист

2018 година ще бъде голям изпит за българския политически елит. От една страна стои европредседателството - дали ще успеем да го организираме, дали ще представим собствена идея за бъдещето на България. Също така какво ще стане след юни, когато председателството приключи. Трябва да се даде перспектива и как да върнем младите. Така журналистът Валерия Велева коментира в студиото на "Денят ON AIR" предстоящото европредседателство, което ще се проведе в страната ни през 2018 г. 

Според нея политическият елит на страната няма представа какво ще се случва в бъдеще, защото разрушавайки "старата къща на България", партиите нямат виждане какъв ще бъде новият дом. 

"България трябва да се научи да води самостоятелна политика. Имаме възможност да покажем собствена физиономия пред света", отбеляза журналистът пред Bulgaria ON AIR

Писателят Димитър Недков очаква "едно възраждане от България" по време на председателството, което да започне от обществени групи, които да подложат под демократичен натиск управляващите. 

"Европредседателството е един технически процес. Тези събития са замислени за увеличаване на доходите на европейските чиновници и изглеждат на хората като едно невероятно разхищение на пари. България може да извлече ползите си все пак, показвайки ясно своите цели", уточни Недков в "Денят ON AIR".

Гостите в студиото направиха и обобщен коментар на 2017 г. и споделиха своите прогнози за предстоящата 2018 г.

Валерия Велева е категорична, че светът е бил на косъм от война, но все пак такава не е избухнала. На Балканския полуостров пък имало стабилност и обща сигурност.

"Преди ние вярвахме в приказката за Дядо Коледа, но тя вече изчезна. Празниците вече се свързват с материалното. Всички сме изправени пред разногласия, конфликти  и пред някакъв вид зло. Технологиите убиха приказката. Светът днес е в необуздана агресия и тя слезе на много ниско ниво - в училищата и детските градини", обобщи журналистката

Димитър Недков пък смята, че преди ценностите са били съвсем други - "говореше се за други неща - по-смирени, по-приканващи към размисъл". 

"След като Дядо Коледа стана рекламен агент, светът много се забърза. Това забързване в технологиите премахна хигиената на мисълта. В социалните мрежи лъха от нечистоплътност. В същото време - дали сме информирани за ставащото по света?", вметна писателят. 

За 2018 г. Недков прогнозира, че няма да се стигне до предсрочни избори в България, но все пак ще има глобални промени, които ще изменят изцяло погледа на хората.

Мнението на Велева също бе, че коалицията ще остане стабилна, но напрежението в страната и света ще се увеличи