Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ГЕРБ: Приватизацията бе извършена с много порочни практики

Не успяхме да обясним на хората какви са целите на здравния мораториум, категоричен бе народният представител Тома Биков

21.12.2017 | 20:05 Редактор: Велислав Филипов
Глас от ГЕРБ: Приватизацията бе извършена с много порочни практики

Приватизацията е инструмент за провеждане на държавна политика, но изпълнението ѝ е било опорочено. Освен това този процес бе забавен много от няколко правителства на БСП. Така депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира извършената приватизация на държавни предприятия в края на миналия век в студиото на "Денят ON AIR".

"Приватизацията като инструмент е трябвало да бъде използвана в началото на Прехода, а именно 90-те години. След като този процес започна, той бе извършен с немалко порочни практики. Днес има негативно настроение против инструмента, но всъщност са виновни самите изпълнители", каза още народният представител.

Той уточни, че има разследвания срещу държавни служители за порочни практики, но те са спрени, защото тяхната давност е изтекла. "Ние искаме тези разследвания да бъдат продължени и ако някой е направил престъпление, трябва да бъде наказан", допълни Биков.

Според него управлението на този кабинет може да се опише с думата "промяна", защото е имало много сериозен положителен обрат както във вътрешната политика на страната, така и във външната.

"С изборите в началото на тази година се върна двублоковото управление. Двете големи партии - ГЕРБ и БСП, застанаха съответно в управлението и опозицията. Скандалите в коалиционно правителство пък са нещо нормално. Понякога все пак се прескачат определени граници. Ще си пожелая през 2018 г. да има по-малко скандали", обяви Биков пред Bulgaria ON AIR.

Гостът в студиото на "Денят ON AIR" не пропусна да изрази своето мнение и за пропадналия здравен мораториум върху иновативните лекарства.

"Ние си носим вината за това, че не успяхме да обясним на хората какво целим с мораториума. Затова трябваше да направим крачка назад. Не сме искали да ощетим тежко болен човек. Голямата цел на мораториума бе да бъдат запушени определени душки в Здравната каса, от които изтичат пари", отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Той заяви, че цялото говорене на БСП и президента Румен Радев е било спекулативно. Освен това темата е била много сложна и много чувствителна за обществото, а това предизвикало и неприемането на мораториума.