Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В институциите не познавали тематиката пътна безопасност

Трябва чисто нов закон за движение по пътищата, посочи председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов

18.12.2017 | 20:19 Редактор: Ивайло Николов
В институциите не познавали тематиката пътна безопасност

Нормативната уредба, която е свързана с движението по пътищата, само се изменя и няма нищо ново. Причината за това е, че в институциите няма хора, които да познават тази тематика. Това смята председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

"Няма желание на хората, които се занимават с тази тематика, да ползват услугите на майсторите в занаята", коментира Иванов в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта още, че е нужен чисто нов закон за движение по пътищата, в който да бъде описана вината, която институциите носят за многото загинали.

Христо Радков от МЕНСА България посочи, че алкохолът и скоростта не трябва да се неглижират, но инфраструктурата има много голяма вина за пътните инциденти.

"Ако един водач кара с 30км/ч. и автомобилът му се завърти, защото има лед, водачът е виновен, че не се е съобразил с пътните условия. Не са виновни тези, които не са почистили пътя", обясни Радков в студиото на Bulgaria ON AIR

Двамата гости се обединиха и около мнението, че обучението и възпитанието по пътна безопасност трябва да започнат от най-ранна възраст.

Вижте видеото с целия разговор!