Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Воля" призова парламентът да се концентрира върху Здравеопазването!

Антикорупционният закон не трябва да се превръща в бухалка, подчерта Стефан Августинов

14.12.2017 | 20:06 Редактор: Иван Берберов

Благодарение на гласовете на ПП "Воля", депутатите успяха да преборят президентското вето за бюджета на НЗОК. Така Касата няма да плаща допълнително за нови медикаменти.

"Мораториумът върху финансирането на тези лекарства вероятно ще отпадне в следващите месеци. Сега не е моментът да се случва това, което се случва. Днес се гласуваше целият бюджет на Здравната каса, ако бяхме гласували против, щеше да се блокира цялата система", отбеляза депутатът от "Воля" Стефан Августинов.

Според народния представител в студиото на "Денят ON AIR", трябва за един месец проблемите в Здравеопазването да бъдат разглеждани с приоритет в парламента, иначе нищо нямало да се реши. 

"От "Воля" поискахме през януари цялото внимание на парламента да бъде концентрирано върху Здравеопазването. Само така може да се напредне в решаване на проблемите там. И други неща може да се коментират, но това да е с приоритет", категоричен бе гостът пред Bulgaria ON AIR.

Друга "гореща" тема, която върлува из общественото пространство, е определянето от кого ще се избира съставът на новия антикорупционен орган. Августинов посочи, че и двете предложения – или от президента, или от парламента – са еднакво несигурни. 

"Нашата позиция не се е променила. И двата закона не са достатъчно добри. За нас е много важно този орган да не става бухалка за оказване на натиск. Еднакво вероятно е това да стане и в двата законопроекта. Все пак това, да се избира председателят на звеното от парламента, е по-добре отколкото да се избира от президента", обясни той.

За финал на разговора Стефан Августинов призова десните партии в България да преглътнат егото си и най-накрая да се обединят. Но определи "Воля" като предполагаемия глас на дясното, а Веселин Марешки – за негов лидер.