Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Не е мораториум, а отлагане на лекарствата, смята д-р Кючуков от АБВ

Партията е провела среща със здравния министър, след която той е поел ангажимент 4 от молекулите да паднат под отговорността на министерството

12.12.2017 | 20:36 Редактор: Жанета Нейкова
Не е мораториум, а отлагане на лекарствата, смята д-р Кючуков от АБВ

Не е мораториум. Това, което предлага Здравната каса е отлагане на вкарването на 32 нови скъпоструващи лекарства в позитивния списък, който се поема от нея. Такова е мнението на областния представител на АБВ във Варна доц. д-р Георги Кючуков.

В студиото на "Денят ON AIR" той коментира отхвърленото от парламентарната Комисия по бюджет и финанси вето на президента върху текстовете на Здравната каса, свързани с мораториума върху плащанията за 32 нови лекарства.

От думите на д-р Кючуков става ясно, че отлагането може да послужи като положителен ефект, който да доведе до провеждането на допълнителни тестове.

"Не бива всички 32 молекули да бъдат поставяни под общ знаменател. 4 от тях нямат аналог, те са жизненоважни. Мнението на АБВ е, че те трябва да бъдат поемани от обществени фондове, за да не бъдат пациентите лишавани от достъпа до тях", поясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Георги Кючуков информира, че партията е провела среща с министъра на здравеопазването, след която той е поел ангажимент тези 4 молекули веднага да паднат под отговорността на здравното министерство, за да няма последици за болните.

Гостът на телевизията коментира още и реекспортът на лекарства. Доц. д-р Кючуков изброи 4 схеми, които виреят в тази практика.

"Първата е законна, но неморална. Вкарва се част от лекарства, които после се изнасят в страните, където ще се продават по-скъпо. Втората е незаконна и неморална - когато медикаментите се разпределят при търговците на дребно, а после други дистрибутори ги изкупуват и изнасят", посочи той.

Третата и четвъртата схеми д-р Кючуков определи като незаконни, неморални и криминални.

Едната, обясни той, е, когато лекарствата от аптечната мрежа се изкупуват с фалшиви рецепти и се изнасят и, четвъртата е, когато медикаментите се изнасят от болничните аптеки и се реекспортират.