Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Филип Бас пред Bulgaria ON AIR: Има нужда от правова държава в цяла Европа!

Първата гаранция е демокрацията, правосъдието трябва да бъде независимо, посочи френският политик

11.12.2017 | 20:17 Редактор: Тодор Петров
Филип Бас пред Bulgaria ON AIR: Има нужда от правова държава в цяла Европа!

Имаме нужда от правова държава навсякъде в Европа, настоя френският политик Филип Бас в специално интервю за Bulgaria ON AIR.

"В една правовa държава публичната сила е подчинена на правото и правото защитава основните свободи на всеки гражданин. Гарантира му свободата, собствеността и независими съдилища, които гледат делата абсолютно обективно", обясни Филип Бас.

Политикът подчерта, че правовата държава винаги трябва да идва от дълбокото желание на народа и винаги трябва да се вижда, че правото стои над силата. 

Първата гаранция за правова държава е демокрацията. Необходимо е правосъдието да бъде уважавано, спазвано и независимо, отбеляза събеседникът на Владимир Сиркаров.

Филип Бас уточни, че Европейският съюз не може да се превърне в единна правова държава, защото всяка страна иска да запази суверенитета си. Но по думите му ЕС може да помогне всеки негов член да бъде правова държава, защото всяка държава членка извлича икономически ползи от Обединена Европа, а от друга страна трябва да спазва своите ангажименти.

"Нашите страни ще бъдат разделени, ако правовата държава не е изградена навсякъде. Член 7-и позволява на ЕС да санкционира финансово държава членка, която не е правова държава. Всички войни са дошли от нарушаването на правовата държава", каза още юристът.

Филип Бас напомни, че договорите със страните членки обхващат също въпросите за правовата държава и демокрацията, като има съд на ЕС, който следи всички членове да спазват поетите ангажименти.

Вижте видеото с цялото интервю!