Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

МнВР: Можем да бъдем катализатор на евроинтеграцията на Балканите!

България подкрепя мирното прекратяване на конфликта между Израел и Палестина, каза Георг Георгиев

08.12.2017 | 20:21 Редактор: Иван Берберов
МнВР: Можем да бъдем катализатор на евроинтеграцията на Балканите!

Срещата на балканските лидери на Сърбия, България, Гърция и Румъния в Белград е с цел евроинтеграция и утвърждаването на Балканския полуостров като място на икономическа и политическа стабилност и генериране на просперитет. Ние можем да сме необходимият катализатор! Радостно е, че ЕС припозна евроинтеграцията на Балканите като изключително важна тема.

Това отбеляза заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Той подчерта, че договорът за добросъседство с Македония е значима стъпка, с която показахме пред Европа и Балканите, че можем да живеем заедно и да си сътрудничим.

"Това показа, че сме превъзмогнали старите си противоречия. Европа силно одобри тази постъпка. Малките, но важни стъпки, които предприехме, като премахване на роуминга, ще дадат реална представа на страните от Балканите какво е свободната Европа", заяви гостът в студиото на "Денят ON AIR". 

Темата на разговора обхвана и премахването на туристическия визов режим за българи към Канада. Според Георгиев отраслите, с които трябва да докажем, че си заслужаваме инвестициите, са фармацевтиката, химическата индустрия и земеделието. 

"СЕТА предстои да бъде ратифицирана. Това споразумение дава възможност на малкия и среден бизнес, тъй като премахва митата. Така нито една компания няма да бъде ощетена, защото представлява по-малък обем. Ратифицирането може да се очаква след сезирането на Конституционния съд", обясни зам.-министърът пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на един от най-нашумелите казуси в геополитическата среда, а именно признаването на Ерусалим като столица на Израел от американския президент Доналд Тръмп, Георг Георгиев добави, че България ще се придържа към мирното прекратяване на конфликта между Израел и Палестина.

"Това е ангажимент на президента Тръмп, който той пое още през предизборната си кампания. Но не трябва да бъде изпускана възможността за помирение. Този ход може да коства възможността на САЩ да бъде медиатор на мирния процес", посочи той.