Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Българите във Великобритания не трябва да се притесняват от Brexit

Емил Георгиев е приятно изненадан от днешния доклад, в който открил препратки към Директива за правата на гражданите от 2004 г.

08.12.2017 | 20:31 Редактор: Жанета Нейкова
Българите във Великобритания не трябва да се притесняват от Brexit

Българските граждани, които пребивават и работят в определен период от годината във Великобритания, не би трябвало да се притесняват от излизането ѝ от Европейския съюз.

Това стана ясно от разговора в студиото на "Денят ON AIR" с юриста и политически анализатор Емил Георгиев.

"Прегледах доклада, който излезе днес и, който ще послужи като основа за решение на лидерите как да продължат преговорите във втора база. Приятно впечатлен съм, че в частта за правата на гражданите има прекалено много препратки към Директива 38 от 2004 г. Това е най-съвременният директивен документ, който урежда правото на пребиваване на граждани от една държава-членка на ЕС в друга такава", бяха думите на госта на Bulgaria ON AIR.

Европейският съюз и Великобритания постигнаха ключов компромис, след който преговорите за излизането на Острова от ЕС могат да преминат към следващата фаза. Новината беше съобщена първо в социалните мрежи, след като началникът на кабинета на Юнкер публикува снимка с "бял дим" - символът за избирането на нов папа.

Досега натрупаната практика на Европейския съд по тези въпроси остава задължителна за Обединеното кралство и след напускането му, подчерта Георгиев.

Юристът определя днешния ден като "доста позитивен", като пазарите също са реагирали положително заради дадената яснота, че "тежък Brexit" няма да има.

"Отсъствието на твърда граница значи, че каквото и да е бъдещото споразумение за оттегляне, то ще бъде достатъчно близко свързано с европейската правна и икономическа реалност, което пък ще запази връзките добри толкова, колкото е необходимо", убеден е анализаторът.