Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Визитата на Борисов в Саудитска Арабия и напрежението около Бюджет 2018

Коментар на политолозите доц. Мария Пиргова и Любомир Стефанов пред Bulgaria ON AIR

04.12.2017 | 20:06 Редактор: Тодор Петров
Визитата на Борисов в Саудитска Арабия и напрежението около Бюджет 2018

Политолози определиха визитата на премиера Бойко Борисов в Саудитска Арабия като изненадваща и с неясни засега цел и резултати. Според доц. Мария Пиргова и Любомир Стефанов ще разберем резултатите от срещата догодина.

"Такова посещение има и проучвателен характер. Какво точно ще бъде последствието... ще видим, то остава скрито", посочи Пиргова пред Bulgaria ON AIR и подчерта, че не може да се очаква публичност точно в Саудитска Арабия.

Двамата по-скоро разкритикуваха присъствието в официалната делегация на Симеон Сакскобургготски и по-точно представянето му като цар.

"Имаме си цар и си го водим тук да ни тежи повече думата, ми се струва парадокс. Това е тежест, която българската политика трябва да отметне веднъж завинаги. Този човек е или цар, или министър-председател. Излагаме се пред чужденците. Хората в Саудитска Арабия знаят историята и си водят бележки", коментира Любомир Стефанов.

В предаването "Денят ON AIR" Мария Пиргова отбеляза, че българите обичаме да се "докарваме" пред богатите. 

"Спокойно, ние имаме и цар... Това са политически недостойни приказки. Непременно търсим някаква изгода", каза още гостът в студиото на Кузман Илиев.

Доц. Мария Пиргова смята, че исканията на опозицията относно вече приетия Бюджет 2018 не са били отхвърлени по нормален политически начин. 

"Трябва да приемеш поне една нейна мярка, да направиш някакъв мост. През цялото време министър Горанов се държа изключително непарламентарно", посочи доц. Пиргова. 

Тя бе категорична в позицията си, че е мит отпускането на много повече пари за здравопазване и образование. По думите ѝ ГЕРБ няма капацитет за реформи и го показва в трето правителство. 

"Работата на опозицията е да предлага алтернативи. В случая не видяхме цялостна концепция, нямаше алтернативен бюджет", каза от своя страна Любомир Стефанов.

Доц. Пиргова определи желанието на управляващите за ревизия на приватизацията като политически рекет върху бизнеса, който според нея няма да доведе до нищо.

"Ако прехвърлим всичко на адреса на главния прокурор, той ще се превърне в първата, втората, третата, четвъртата и петата власт в държавата", посочи Стефанов и добави, че всички ще ходят при Сотир Цацаров, а той няма да може да си върши работата.