Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България не е държавата, която да посредничи в Близкия Изток, твърдят анализатори

Хубаво е, че Борисов предприе визитата в Рияд, отбеляза Мартин Табаков

04.12.2017 | 20:29 Редактор: Велислав Филипов
България не е държавата, която да посредничи в Близкия Изток, твърдят анализатори

Иран, Саудитска Арабия и Израел имат все по-голямата дума какво да се случва в Близкия Изток. Не сме ние държавата, която да посредничи за подобряването на отношенията между страните в района. Хубаво е това, че министър-председателят Бойко Борисов предприе визитата в Рияд, защото това е една от ключовите столици в региона. Така политическият анализатор Мартин Табаков коментира темата за българската дипломатическа визита в Саудитска Арабия в студиото на "Денят ON AIR".

Според него първата тема, която е била обсъждана по време на посещението, е внезапното "организирано вдъхновение" на българските роми да се идентифицират като радикални ислямисти. 

"Другата основна тема - Москва и Рияд сключиха редица споразумения за производство и доставка на автомат "Калашников". Ние изнасяме такъв вид оръжие за много държави, включително и за Саудитска Арабия. Това споразумение не е в наш интерес и трябва да се изговори на по-високо ниво", каза още Табаков пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът и анализатор на Близкия Изток Христо Петров уточни, че основната тема на посещението е била да се отвори българско посолство в Рияд. 

"Темата за откриването на посолство там не е нова, защото отношенията ни със Саудитска Арабия датират от дълго време. Имахме посланик, който 3 години пътуваше между София и Рияд да търси помещение, но така и не се намери такова. Рияд отдавна ни е протегнала ръка за развиване на отношенията между двете страни", коментира Петров в "Денят ON AIR".

Анализаторът каза, че тази визита е добра, защото се случила - "дали по-рано или по-късно". Според Петров обаче икономическото и финансово състояние на Саудитска Арабия не е завидно в момента.

Вижте видеото с целия разговор.