Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ситуацията с признаването на македонската църква е деликатна, твърди патриот

Всички конфликти между двата братски народа трябва да бъдат забравени, каза депутатът Атанас Стоянов

23.11.2017 | 20:33 Редактор: Велислав Филипов
Ситуацията с признаването на македонската църква е деликатна, твърди патриот

По думите на Атанас Стоянов от "Обединени патриоти" със затоплянето на отношенията между България и Македония, църквата в западната ни съседка е решила да "подаде ръка" към българския Синод и да поиска признаване.

"В исторически план македонската църква се отделя от сръбската в края на миналия век и не е призната от никого досега. Ситуацията е много деликатна и трябва да се търси соломоновско решение. Признаването не може да бъде еднократен акт, а дълъг процес. Другите църкви - руската, гръцката, сръбската и украинската, най-вероятно ще откажат да подкрепят признаването", каза Стоянов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него днешното посещение на българската делегация в Струмица е ключово и знаково за двете държави. Това е първата съществена стъпка, за да изпълни със съдържание подписания договор. 

"Днес всички анализатори казаха, че се върви в правилната посока. Всичките конфликти и караници в миналото, които накараха тези два братски народа да се намразят - тази страница е затворена и е отворена друга - тази на приятелството. Това са две държави - един народ", отбеляза депутатът. 

Гостът отбеляза, че изборите в Македония са били един своеобразен референдум за действията на Зоран Заев. За радост политиката на правителството в Македония кореспондира с мнението на управляващите в България.  

"Трябва да покажем пред цяла Европа, че България наистина не мисли само за себе си, а протяга ръка към своите балкански съседи", отсече Стоянов. 

Той допълни, че е от партията "Обединени патриоти" са подели акция за финансирането на културните центрове в чужбина с по-голяма българска диаспора.