Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В следващите 30 до 50 г. няма да достигнем западноевропейците, заяви Найденов

Според него двойният аршин на Европа ще продължи, докато има разлика в доходите и стандарта на живот

21.11.2017 | 20:44 Редактор: Жанета Нейкова
В следващите 30 до 50 г. няма да достигнем западноевропейците, заяви Найденов

Разликата в качеството на храните и продуктите, предлагани на пазара в Западна и Източна Европа ще продължи, докато има разделение в доходите и стандарта на живот. Данни на икономисти сочат, че в близките 30-50 години няма да достигнем нивото на западноевропейците. Това заяви бившият земеделски министър и член на Съюза на стопанската инициатива Мирослав Найденов.

Гостът на "Денят ON AIR" коментира казуса за различните съставки, използвани при едни и същи марки продукти, но доставяни за нашия и западноевропейския пазар. Найденов не е оптимист, че проблемът ще се разреши.

"Този въпрос беше повдигнат за първи път от България по времето, когато аз заемах поста министър на земеделието - 2010-2011 г. Тогава дойдоха първите сигнали. Въпросът беше повдигнат солидарно от няколко страни-членки в Съвета на министрите по земеделие пред тогавашния еврокомисар, пред ръководството на Европейската комисия. Отговорът беше същият, който получиха и моите колеги днес - че всичко е въпрос на вкусове и приоритети", разказа гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него е ясно, че хранителните "мегаконцерни" могат да правят каквото си поискат, като действията им се простират в рамките на закона.