Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ГЕРБ: Докладът на ЕК е обективен и положителен за България

В него се отбелязва, че е постигнат значителен напредък по отправените препоръки, посочи Владимир Тошев

15.11.2017 | 20:00 Редактор: Василена Василева
Глас от ГЕРБ: Докладът на ЕК е обективен и положителен за България

Докладът на Европейската комисия е обективен, писан е внимателно и за първи път, откакто съществува механизмът за сътрудничество и проверка, той е напълно положителен, подчерта в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.

"В него се отбелязва, че е постигнат значителен напредък по отправените препоръки. На няколко места като добър пример е посочено Министерството на вътрешните работи, а Министерството на правосъдието пък е похвалено за създаването на законова рамка за борба с организираната престъпност по високите етажи на властта", уточни Тошев.

В доклада на ЕК е отчетено изпълнението на 17-те препоръки на комисията от месец януари 2017 г. А във връзка с това зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс пък посочва, че страната ни има напредък в много области, но е необходима още работа.

"Ако се запази политическата стабилност на страната ни и решителността на сегашното правителство, има огромна вероятност при следващия доклад в края на 2018 г. да бъдат отчетени изцяло положителни резултати и в практическата дейност по прилагането на законодателството за реформа в съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност, мониторингът на ЕК върху България да отпадне", коментира още Владимир Тошев.

През тази година бяха осъществени важни промени и в съдебната система, особено избирането на нов състав на Висшия съдебен съвет. Въздействието от тази стъпка следва да започне да се проявява през следващата година, пише в документа.

Вижте повече във видеото.