Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дефиницията за сексуално насилие е прекалено неясна, твърди сексолог

Трябва да се говори за посегателството, защото има жертви, който дори няма къде да се оплачат, каза Виктор Лилов

14.11.2017 | 20:45 Редактор: Иван Берберов
Дефиницията за сексуално насилие е прекалено неясна, твърди сексолог

Сексскандалът в Холивуд застигна редица именити актьори и известни личности. Как, обаче, изглежда действителността на сексуалното посегателство у нас?

"Дефиницията за сексуално насилие е прекалено широка. Така всяко нещо може да се приеме като посегателство. Толкова е неконкретно определението, че всеки българин може да бъде осъден за оказване на сексуално насилие", отбеляза сексологът проф. Станка Маркова.
 
По нейни думи дефиницията за сексуално насилие е "неприемливо поведение свързано с пола, което е възприето негативно от отсрещната страна". Това включва:
  1. Цинични шеги
  2. Намеци за външността, които карат жената да се чувства неудобно
  3. Нежелано докосване (без специфика от какъв сорт)
  4. Нежелано сексуално внимание (всеки нежелан флирт)
  5. Обиди или подигравки от сексуално естество
  6. Прекалено фамилиарничене
  7. Показване на порнографски материали
  8. Предложение за интимничене с цел повишаване в кариерата
  9. Принуда за сексуални контакти
  10. Изнасилване
"Ако аз искам да си отмъстя, мога да Ви съдя, че сте ми стиснали ръката без моето съгласие. Начинът за интерпретация, за кое е сексуално насилие и кое не е, зависи от народопсихологията и културата на обществото. Тревожа се, защото за два месеца минаха 3 съдебни експертизи за блудство с деца. Ние дори не можем да е справим с истинските случаи на насилие", посочи проф. Маркова в студиото на "Денят ON AIR".
 
Според общественика Виктор Лилов говоренето за сексуалното насилие е от голяма обществена важност, тъй като навремето това било тема табу.
 
"Всяко неконсенсусно общуване е причина за насилие. Но понякога тези фактори се преекспонират до степен, в която невинни стават насилници. Ние имаме друга култура, която е доста по-толерантна в негативен смисъл. В България има жертви на сексуално насилие, които няма къде да се оплачат и няма кой да ги защити", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

2
0 rate up comment rate down comment 0
tralala1955@abv.bg
преди 6 години
Между другото - откога тази дума е забранена за изписване в България, господа от този сайт! Нито е ***, нито обиждаща - питам аз? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
tralala1955@abv.bg
преди 6 години
От какво ли пък сме защитени ние, дребните риби?! У нас само политици, богаташи и *** са защитени! Ето току-що гледах централните новини по БНТ, в които дават репортаж от софийска улица, чийто тротоари са застроени - просто няма вече тротоари, има само шосе, и дори една къща е построена на шосето! А отговорният общински служител казва няколко пъти: няма начин да се справим - закона е бюрократичен, в съда също нищо не става, защото няма извършител!!? От Марс ли дойдоха да го построят? Това съдебна система ли е? Сигнализирай за неуместен коментар