Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

АБВ: Бюджетите са едни и същи и не предвиждат възвръщаемост!

Имаме най-несправедливата данъчна система в цяла Европа и никой не се бори с неравенството, каза Костадин Проданов

14.11.2017 | 20:12 Редактор: Иван Берберов
АБВ: Бюджетите са едни и същи и не предвиждат възвръщаемост!

Бюджет 2018 през призмата на АБВ

Става все по-лесно да се коментират бюджетите на ГЕРБ, тъй като всяка година са едни и същи. Поредните бакалски сметки. Дават се малко повече пари в някои сектори, но зад това не стоят никакви реформи и никаква възвръщаемост. Икономическият растеж се дължи на външни фактори. Трябва по-креативно да се разпределят разходите, а не да се повтарят миналите години. Това отбеляза лидерът на АБВ Костадин Проданов.

"В момента няма бюджетно виждане за след 15-20 години. Отново се дават пари на калпак, без да се търси начин за запушване на пробойните. Нищо не се прави за решаване на проблемите в Образованието, като отказващите се преждевременно ученици и застаряващите учители. Процентно, Образованието не получава повече пари спрямо миналогодишния бюджет", посочи гостът на "Денят ON AIR". 

По негови думи много драстично се намалява отказването от училище, когато децата посещават редовно яслите и детските градини. Колкото по-рано е хванато едно дете от образователната система – толкова по-добри шансове има за реализация, категоричен бе той.  

Машината за социално неравенство

Според Проданов у нас имаме най-несправедливата и най-несоциалната данъчна система в цяла Европа, а доказателство за това е, че приходите от корпоративния данък не се повишават. 

"За да намалим силата на машината за неравенство трябва благата да се разпределят по-добре. В България нищо не се прави във връзка със социалното неравенство. Мисленето, че успяват само предприемчивите, е доста опростенческо, защото успехът не винаги зависи от личните качества на човек", подчерта лидерът на АБВ.

Темата на разговора премина и към дискусията за промяна в конституцията свързана с давността на престъпленията по време на Приватизацията.

Пред Bulgaria ON AIR Костадин Проданов заяви, че най-големият грабеж в България е именно Приватизацията. 

"Ние подкрепяме да бъде разчепкано всичко това. Но ГЕРБ слага каруцата пред коня, тъй като първо трябва да се посочи какви са конкретните нарушения и едва след това да се променя конституцията. Ако Приватизацията е такъв проблем, защо ГЕРБ не направиха нищо за 9 години на власт. Явно е въпрос на политическа воля, а не давност", отсече политикът. 

Дискусията в предаването обхвана и паралелния износ на лекарства, поради който редица животоспасяващи лекарства намаляват или изцяло липсват в нашата търговска мрежа.

"Има лекарства, които се внасят в България от чужди производители на по-ниски цени. Но някои търговци ги изкупуват и ги препродават в Германия за повече пари. Това лесно може да се парира с 3 конкретни мерки – единна информационна система, която да следи лекарствата, да се иска съгласието на фирмите производителки за износ на тяхна продукция и да се дадат повече правомощия на Агенцията по лекарствата", подчерта Костадин Проданов.