Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Финансов мениджър - здравен министър: Това е в ущърб на лекарите, смята политолог

Създаде се нова концепция, в която не се мисли за пациента, а за бизнеса, твърди Георги Киряков

13.11.2017 | 20:34 Редактор: Жанета Нейкова
Финансов мениджър - здравен министър: Това е в ущърб на лекарите, смята политолог

Изборът на финансов мениджър за министър на здравната система означава, че балансът в сектора е нарушен, той е в ущърб на българските лекари. Виждаме една нова концепция, в която няма да се мисли за пациента, а за бизнеса. Така смята политологът Георги Киряков, който гостува в "Денят ON AIR".

Заедно с колегата си Петър Чолаков, двамата коментираха актуалните теми от дневния ред, като първо насочиха разговора към новоназначения Кирил Ананиев, както и оневинения днес от съда негов предшественик - проф. Николай Петров.

"Не виждам нещо лошо мениджър да ръководи здравното министерство", е мнението на Чолаков. 

Политологът маркира пропуск, който, според него, е допуснат от коментаторите по днешното дело срещу обществената поръчка във ВМА. 

Гостът на Bulgaria ON AIR отбеляза, че прокуратурата е заявила как престъпление няма, но нарушения при възлагането ѝ - да.

"Господин Николай Петров очевидно не е съвсем чист и неопетнен, най-малкото присъстват съмнения около него", заяви Чолаков.

Политолозите обърнаха внимание и на поискания вот на недоверие от страна на опозицията. 

Георги Киряков е убеден, че такъв ще се осъществи заради внесения необходим брой подписи, но не смята, че той ще бъде приет на обсъждането в парламента.

"Дълбоко се съмнявам това да се случи, при положение отличното стиковане между ГЕРБ и Обединените патриоти. Въпросът е дали БСП не прекалява и не използва една много добра и силна демократична процедура чисто медийно, за да покаже каква огромна и силна опозиция е", внесе нотка на съмнение Киряков.

Нотка на изненада пък остави Петър Чолаков, според когото е учудващо, че Цветан Цветанов, както и Валери Симеонов, са присъствали на премиерата днес в НДК на филма "Граница" на Елена Йончева от БСП.

"Получи се дебат след прожекцията", смята политологът.