Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ГЕРБ: Приехме ефективен закон за борба с корупцията

Има обединяване на функции, а не на структури, заяви депутатът Мария Илиева пред Bulgaria ON AIR

25.10.2017 | 19:46 Редактор: Тодор Петров
Глас от ГЕРБ: Приехме ефективен закон за борба с корупцията

Успяхме да постигнем закон, който ще бъде ефективен в борбата с корупцията. По този начин депутатът от ГЕРБ Мария Илиева коментира новия антикорупционен закон, който бе приет на първо четене в парламента днес.

"Приемането на този закон е изключително важно. Не бих казала, че имаме обединяване на структури, а обединяване на функции. Целим да постигнем подобряване на ефективността на самия процес. При работата на досега действащите органи се установи, че в цялостния механизъм има пропуски. Много често конфликтът на интереси и корупцията са свързани помежду си", обясни тя в предаването "Денят ON AIR".

Илиева изрази надеждите си, че от опозицията ще се убедят в "правилността на това, което се случва" и ще се намери по-широка подкрепа. Тя не вижда смисъл председателят на новия антикорупционен орган да бъде избиран от президента, тъй като България е парламентарна република.

Депутатът от ГЕРБ коментира и Бюджет 2018, като по думите ѝ 2018 г. предстои да бъде година на икономически растеж. Гостът на Bulgaria ON AIR посочи, че в бюджета са заложени повече разходи за образование, заплати на полицаите и служителите в Спешната помощ. Заложени са увеличения на обезщетенията за деца и на пенсиите.

"Бюджетът е консервативен, защото всяко правителство подхожда консервативно при разпределяне на разходите. Има предвидени капиталови разходи за техника в областта на въоръжените сили. Този бюджет има по-голям ръст на разходите за заплати и това е важното за хората", каза още Мария Илиева.

Народният представител от ГЕРБ заключи, че бюджетът е отражение на управленската програма на правителството.