Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Пимпирев и екип от учени поемат на нова експедиция до Антарктида

Там се прави наука, от която зависи цялото ни човечество, заяви изследователят пред Bulgaria ON AIR

24.10.2017 | 19:58 Редактор: Жанета Нейкова
Проф. Пимпирев и екип от учени поемат на нова експедиция до Антарктида

Полярният изследовател проф. Христо Пимпирев и екип от учени се отправят на нова, 26-та експедиция, до Южното полукълбо - в Антарктида.

Тя е продължение на научните изследвания на България в южните полярни региони, за които през 2016 г. Министерският съвет прие национална програма.

"В Антарктида най-много се усещат климатичните промени. Там се прави наука, от която зависи цялото ни човечество. Ледниците се топят, което е в следствие от измененията в атмосферата - за което несъмнено човешката дейност оказва влияние. Един нов период започва с действията на човека върху околната среда - Антропогена", заяви в "Денят ON AIR" изследователят, като с думите си той напомни за призивите в световен мащаб да запазим живота и природата на планетата непокътнати. 

Проф. Пимпирев нарича заледения континент "най-голямата природна лаборатория на света" и с предстоящата експедиция той очаква да бъдат открити организми, живели преди 1 милион години.

"Ледената обвивка на Антарктида е 5 км. Под нея има сладководни, доста големи езера, които са затрупани от лед, в продължение на 1 млн. години. Очаква се в тези води да се намерят организми на повече от милион години. Ще видим какъв е бил светът тогава. Това може да предизвика революция в нашата представа за него", предвеща гостът на Bulgaria ON AIR.