Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Европа има нужда от демократична реформа, твърди политолог

Единна армия за цялата общност не е невъзможна мисия, заяви Жан-Ив Потел в превод на Даяна Божилова

23.10.2017 | 20:43 Редактор: Иван Берберов
Европа има нужда от демократична реформа, твърди политолог

След изборите в Австрия и Чехия се видя, че евроскептичните настроения в Съюза се засилват. Все повече се задава въпросът "Каква Европа искаме?".   

"Това, което се случи в тези избори е обезпокояващо, защото засилването на евроскептичните движения може да доведе до разпад в Общността. Европа трябва да се реформира, тъй като не функционира по особено демократичен начин - най-вече в икономиката и политиката. Не съм привърженик на "Европа на две скорости". Налице е различен ритъм, който се вписва в реалността. Типично за ЕС е да обединява, а не да разделя", посочи докторът по политически науки Жан-Ив Потел според превода на Даяна Божилова. 

Каталуния и борбата ѝ за независимост

Потел отбеляза, че липсата на реакция от страна на Европа за случващото се в Каталуния е показателно за това, че Съюзът не иска да приеме областта в Испания като отделна държава. 

"Част от историята на ЕС е да се уважават държавите такива, каквито са те в неговите рамки. Трябва да се намери начин малцинствата да се изразяват и да съществуват. Нужна е някаква форма на федерализъм, но федерална Европа, която да се опира на малки държави, е нещо прекрасно, но и невъзможно поради исторически причини. Така нищо няма да изградим. Можем да разплетем нещо, но не можем отново да го оплетем", подчерта политологът в студиото на "Денят ON AIR".

Обща европейска армия

"Единна европейска общност на отбраната е нещо възможно и дори желателно. Това може да стане ако се развие единен евро-корпус. Но той ще се сблъска с 2 проблема – връзката с НАТО и участието на британците в армията. Но това не е невъзможна мисия. Изисква общи усилия", категоричен бе гостът пред Bulgaria ON AIR.