Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Още 760 млн. лв. за заплати в публичния сектор

Ниските възнаграждения в него правят работата неатрактивна за младите кадри, посочи Христо Гаджев от ГЕРБ

20.10.2017 | 20:10 Редактор: Василена Василева
Още 760 млн. лв. за заплати в публичния сектор

С решението на Министерския съвет се изравни диапазонът на заплатите на различните заместник-министри и ръководствата, тъй като до момента имаше разлика. Предвидени са над 760 млн. лв. допълнително за възнаграждения в публичния сектор в рамките на бюджета за 2018 година, обяви в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

Правителството повиши заплатите на втория ешелон на властта – заместник-министрите и на началниците на политическите кабинети. С изменението заплатите на заместник-министрите стават 85 на сто от заплатите на министрите, които в момента получават, колкото председателите на комисии в парламента, или около 3900 лева.

"Трябва да се има предвид, че тези промени се правят по прозрачен начин, а не както през 2013-2014 година, когато при правителството на Орешарски отново се опитваха да повишават заплатите, но със скрити маневри вътре в самите министерства. Затова държим да е ясно и да се знае кой колко взима, за да няма спекулации", отсече Гаджев.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че възнагражденията в публичния сектор изостават значително от тези в частния сектор. 

"Оказва се, че най-големият работодател в страната - държавата, много трудно намира квалифицирана работна ръка със сегашните заплати", каза гостът на Кузман Илиев.

Христо Гаджев бе категоричен, че е много важно да се намери начин младите хора да бъдат стимулирани да работят там, а големите суми, които държавата харчи, да имат възвръщаемост в икономиката.

Макар от финансовото министерство да не дават повече детайли от обявеното излиза, че средното увеличение ще е за всички в публичния сектор, които според данни на НСИ са били 681 хил. през 2016 г. За тях в консолидирания бюджет са били похарчени 7.1 млрд. лв.

Промяната идва на фона на увеличаващи се заплати в частния сектор. Ръстът тази година там е над 10% за полугодието, докато в държавния сектор леко изостава.

Вижте видеото с целия разговор.