Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В парламента валят оставки, патриотите "за"

Всяко подобно решение е личен акт, отсече Александър Сабанов пред Bulgaria ON AIR

11.10.2017 | 20:20 Редактор: Василена Василева
В парламента валят оставки, патриотите

Всяка подадена оставка е личен акт. Затова и "Обединени патриоти" подкрепихме тази на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров за разлика от предния път, когато бяхме "против" оттеглянето на Делян Добрев. Това посочи в студиото на "Денят ОN AIR" Александър Сабанов от "Обединени патриоти".

По-рано парламентът прие оставката на Тодоров. "За" гласуваха 153 народни представители, 14 бяха "против", а 11 се въздържаха.

До тези действия се стигна, след като депутатът от ГЕРБ отправи остра реплика към журналист, че употребява много силни думи, които могат да му изядат хляба. А минути след това и вицепремиерът Валери Симеонов направи коментар за работата на Виктор Николаев в ефир.

"Антон Тодоров си понесе отговорността. Казусът е приключен и не бива да бъде обвързван с Валери Симеонов, който има трудносмилаемо за общата публика чувство за хумор. Би било по-добре да се отправи поглед към автоцензурата в медиите вместо към цензурата, налагана от политиците", отсече Александър Сабанов.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира още темата за борбата с корупцията след провалилото се заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Припомняме, че след три часа разговори държавният глава прекрати дебатите поради липса на кворум и насрочи ново заседание.

"Проблемът идва от това, че българинът приема и понася корупцията. Необходимо е да бъде изготвено законодателство, с чиято помощ тази търпимост трайно да се изкорени", заяви още Александър Сабанов.

Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които Комисията за конфискация на имущество и БОРКОР.

Досега и ГЕРБ, и БСП излязоха със свои антикорупционни законопроекти. От БСП пък предложиха свой закон, който предвижда да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Един от основните спорове между ГЕРБ и левицата е кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура. Управляващите предлагат това да става в парламента, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган.