Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Патриот: Позицията на Албания за българското малцинство ще еволюира

"Албания все пак е приятел на България и иска да влезе в ЕС", коментира Борис Вангелов

05.10.2017 | 20:10 Редактор: Мария Аладжова
Патриот: Позицията на Албания за българското малцинство ще еволюира

Позицията на албанското правителство за българското малцинство в страната ще еволюира, убеден е Борис Вангелов от Обединените патриоти.

"Албания все пак е приятел на България. Албания иска да влезе в ЕС и би трябвало всички проблеми, които има с държавите на Балканите, със своите съседи, тя да ги реши. Един такъв проблем е този за българското малцинство", коментира Вангелов в предаването "Денят ON AIR".

Коментарът му е свързан с решението на Тирана да не добавя българското малцинство в списъка с признати малцинства в Албания.

Това беше потвърдено и от премиера на страната Дитмир Бушати в дебатите относно законопроект за защита на малцинствата в страната.

По думите на Вангелов Западните Балкани като цяло са важни за България - намират се еднакво близо до нейните граници и до най-важните центрове в Централна Европа.

В региона обаче има сериозни конфликти, посочи патриотът: "Много сериозни тлеещи гнезда на напрежение, които, ако не бъдат потушени, ако не бъдат регулирани, има опасност един ден да превърнат този район в гореща точка".

Проблем, по думите му, има и в Босна и Херцеговина, около която витаят тези за разцепление.

Вангелов обаче успокои - ситуацията в Испания и искането на Каталуния да се отдели от страната в автономна държава, няма да повлияе по принципа на действие на скачените съдове върху страните от Западните Балкани.