Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сходство между Обединените патриоти и Реформаторския блок?

Според политолога Георги Киряков прилика между двата коалиционни партньора може да бъде открита

26.09.2017 | 20:24 Редактор: Мария Аладжова
Сходство между Обединените патриоти и Реформаторския блок?

Обединените патриоти все повече заприличват на Реформаторския блок в съвместното си управление с ГЕРБ. Такава гледна точка представи в предаването "Денят ON AIR" политологът Георги Киряков. 

Според него сходството между двата партньора в коалицията - сегашен и предишен - е във Валери Симеонов, който по думите на Киряков наподобявал Радан Кънев в действията си.

"Все нещо недоволства, има някакви проблеми при него, все няма някаква институционалност на отношенията вътре в Министерския съвет и някакви солови изяви, които го вкарват и в медиите, и в сериозен обяснителен режим и вкарват в обяснителен режим управляващите", коментира Киряков в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той обаче подчерта, че за разлика от Радан Кънев, Валери Симеонов и премиерът Бойко Борисов най-вероятно ще успеят да преодолеят възможните различия вътре в управлението. Скорошен раздор в коалицията също бил малко вероятен с оглед на предстоящото председателство на ЕС, което ще се проведе в България през 2018 година. 

Политологът Любомир Стефанов, който също бе събеседник по темата, не се съгласи с колегата си. Според Стефанов сравненията между Симеонов и Кънев са несериозни:

"Очевидно г-н Симеонов кипи от енергия, иска да свърши много неща, обещава много неща и някак си от време на време може би съвестта го гложди. И тъй като няма поле за изява, оттам той търси такова и търси ниши, в които да се позиционира", предположи Стефанов.

Двамата политолози се разминаха и в анализите си на представянето на президента Румен Радев в контекста на споровете около следващите изтребители за Българските ВВС и най-новото проучване на "Алфа рисърч", което сочи, че държавният глава леко започва да губи подкрепа.

"Президентът Радев все още не може да намери мястото си във властовата игра в България. Може би все още е твърде плах по отношение на това да влезе в някакви сериозни конфликти или сериозни дебати с основните играчи в политическия живот на страната. Или иска да е равно отдалечен от всички, което обаче го прави отдалечен от политиката като цяло", коментира Киряков.

"Гражданите не очакват от президента да бъде класически политик. От него се очаква именно нестандартно поведение. Ако се ошлайфа твърде бързо, ако стане част от статуквото и започне да прилича на настоящия ритъм, към който гражданите са доста скептично настроени, рейтингът му - не само позитивния ще пада, но и негативният ще се повиши", добави от своя страна Стефанов.