Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Тадаръков вижда просперитет само с изготвяне на 25-годишна програма

Бизнесменът смята, че всички политици трябва да обединят усилията си върху развитието на България

26.09.2017 | 20:26 Редактор: Жанета Нейкова
Проф. Тадаръков вижда просперитет само с изготвяне на 25-годишна програма

Перспектива за развитие на България няма да имаме, докато политиците не изготвят 25-годишна програма за просперитета на страната. Това констатира в "Денят ON AIR" проф. д-р Димитър Тадаръков.

Бизнесменът и бивш шеф на Фонд "Земеделие" коментира политическата динамика у нас, както и какви са стъпките в следващите години, според които България може да се подобри във всички аспекти.

Според Тадаръков станата ни се нуждае от глобална програма, която да обхване целия политически спектър и всички политически субекти да обединят идеите и усилията си в развитието ни.

"Защо се обединихме за НАТО и Европейския съюз? Защото бе политическо. А защо сега нямаме такава доктрина? Защото никой не се наема да я напише. Докато това не се случи, България ще живее от правителство до правителство, с мандат или половин такъв. Никой не поема отговорността, защото му липсва смелост. Когато човек има кураж, тогава той събира компетентните личности", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите му ЕС ни е дал позициите да направим всичко възможно, за да достигнем западните страни, но субсидиите по различните програми - от около общо 30 млрд. евро досега - 62-64% от тях се върнати обратно към Европа. Усвоени, но използвани, за да купим западните машини и техните инвестиции.

Докато за развитието на българската икономика е останал само 1%, който не е достатъчен за 10-годишен период, отбеляза д-р Тадаръков.

Запитан защо няма чуждестранни инвестиции у нас, бизнесменът отговори така:

"Няма го икономическото спокойствие. Увереността, че инвеститорите ще могат да наемат работна ръка - но нея я няма. Сигурността, че ще наемат квалифицирани специалисти - те също липсват. Успокоението, че при дадени правни казуси чуждият инвеститор ще се сблъска с една работеща съдебна система - а тя къде е?. Кой чужденец ще предпочете да инвестира в такава държава?" 

Заключи с риторичен въпрос гостът на телевизията.

Очаквайте видео.