Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

С 20% е намалял личният състав на армията за 2 години

Вторият вариант на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г. отново скара управляващи и опозиция

21.09.2017 | 20:17 Редактор: Мария Аладжова
С 20% е намалял личният състав на армията за 2 години

Задочният спор между президента Радев и премиера Борисов бил започнат заради доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Това каза в предаването "Денят ON AIR" Николай Цонков от БСП.

Докладът предизвика остри дебати в пленарната зала, след като неговият втори вариант бе одобрен от Министерския съвет на 31 август. В първоначалния му вид, приет от служебното правителство, се казваше, че армията може само частично да изпълнява задълженията си.

В новия доклад е посочено, че въоръжените сили могат да изпълняват своите задължения в рамките на НАТО и ЕС, но с ограничения и някои трудности.

"Те (правителството - бел. ред.) завоалират истината. Казахме още в началото, че сме против изтеглянето на доклада, защото точно и ясно бяха поставени проблемите в първия вариант и за първи път се каза, че наистина има един сериозен проблем във въоръжените сили и системата на отбраната и сигурността", коментира Цонков в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му от 2014 до 2016 г. личният състав на армията е намалял с 20%, нямало пари и за поддържане на техниката.

Относно дебатите по темата "Русия - заплаха или не?", народният представител от Столетницата заяви:

"Нашата позиция е, че ние по-скоро трябва да работим и в двете посоки. Да бъдем един активен член на НАТО и ЕС и същевременно да развиваме отношенията с Русия".