Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Не изтребителите, а сухопътните войски са по-важните, заяви Тома Биков

По думите му пред Bulgaria ON AIR правомощията им са подценявани, за сметка на авиацията

21.09.2017 | 20:00 Редактор: Жанета Нейкова
Не изтребителите, а сухопътните войски са по-важните, заяви Тома Биков

При темата с изтребителите на заден план останаха сухопътните войски, които стратегически са много по-важни. Това заяви в "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

По думите му те не трябва да бъдат подценявани заради правомощията, които имат и, които са повече от тези на авиацията.

Коментарът на госта на Bulgaria ON AIR дойде след напрежението, зародило се между президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов за закупуване на нови бойни самолети.

"Президентът не е опитен политик и като такъв си позволява да бъде въвличан в ситуации, неподходящи за държавен глава. Съветът ми е да се придържа към правомощията си и, ако го прави, той ще бъде успешен", твърди Биков.

Управляващото мнозинство в парламента предложи процедурата по закупуване на нови изтребители да започне отначало. Идеята е да бъдат преразгледани критериите за избор на компания-производител на бойни самолети.

Тома Биков коментира и доклада за националната сигурност, който пък скара депутатите в НС. Повод бяха интерпретациите, че в него се твърди как Русия е заплаха.

"Докладът е аналитичен, а БСП извадиха написаното от контекста. Русия никъде не е наречена враг", категоричен бе политикът.

Той допълни, че в доклада са анализирани отношенията Русия-НАТО, Русия-ЕС.

"В изложението Русия е определена като фактор, който играе дестабилизираща роля в региона. Не е ли дестабилизиращо, че Русия и Европейският съюз не са в добри отношения?" Попита Тома Биков.