Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Поредно нападение в Лондон: Има ли Европа визия за справяне с тероризма?

Все по-належаща става необходимостта от единен разузнавателен орган, предупреди Бранимир Ботев

15.09.2017 | 20:16 Редактор: Мария Аладжова
Поредно нападение в Лондон: Има ли Европа визия за справяне с тероризма?

Европа се нуждае от единна информационна система, с помощта на която страните-членки да обменят разузнавателна информация помежду си. Това според директора на Европейския институт за стратегии и анализи - Бранимир Ботев, е най-адекватният начин да се осъществи превенция на тероризма и атаки, като тази, която се случи в петък в Лондон, да не се превръщат в ежедневие. 

"Остро трябва да бъде поставен въпросът има ли Европа визия за справяне с тероризма - очевидно, че ние сме изправени пред сериозно предизвикателство", коментира Ботев в "Денят ON AIR".

Той посочи, че нападението в лондонското метро се случва в международния Ден на демокрацията, т.е. има символика в планирането на акта.

А за честите случаи на тероризъм допринасяли и "белите петна" в законодателството и в практиката в Европа.

Събеседникът в студиото на Bulgaria ON AIR коментира и друга важна тема от международния дневен ред, а именно - изстреляната от Северна Корея ракета към Тихия океан. Новината идва след няколко ядрени опита на страната, което стана повод Съвета за сигурност на ООН да наложи строги санкции на режима в Пхенян.

"Дотук имаме демонстрация на сила - какво се очаква от света и какво е предложението - досега ние не виждаме. Санкциите трябва да се засилят. Безусловна е ролята на Китай, защото те са основният икономически партньор на Корея", посочи Ботев.

Встрани от разговора не остана и изявлението на председателя на Еврппейската комисия Жан Клод Юнкер, който в словото си за състоянието на ЕС категорично заяви, че България и Румъния трябва да влязат в Шенген. Също толкова категоричен се оказа и отзвукът на Европа, която възрази.

Германия и Австрия веднага се обявиха "против" бързото разширяване на Шенгенското пространство.

"За да сме честни, ще има дълъг път за изминаване", заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер.

Експертът в студиото предупреди, че всичко, което е обещал Юнкер в словото си, не зависи от него, а е решение на държавите-членки.

"Това е едно политическо послание. В смисъл: "Ние сме с вас, подкрепяме ви, но да знаете, че трябва да извървите своя път". Да не бъдем оптимисти, виждаме лансирана теза, но има разделение в Европа и трябва да го отчетем", анализира Ботев.