Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Финансист: Безусловният базов доход е вредна утопия!

Защо не решат проблема с пенсиите, ако е толкова лесно, попита Виктор Папазов в студиото на Bulgaria ON AIR

07.09.2017 | 19:45 Редактор: Тодор Петров
Финансист: Безусловният базов доход е вредна утопия!

Темата за безусловния базов доход отново е поставена на масата, но според финансиста Виктор Папазов това е една много красива и вредна утопия. 

"Всеки гражданин на една страна, затова че се е родил, държавата е длъжна да му дава пари. Ако е толкова лесно с преразпределение на приходите от данъци да се даде безусловен базов доход на всеки гражданин, защо нашата и други страни не решат проблема с пенсиите? Тълпата трябва с нещо да бъде залъгвана", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Виктор Папазов някои хора си мислят, че могат да създадат пари от нищото. Въпросът е, че от другата страна трябва да има определен набор стоки и услуги, които да задоволят нуждите на хората. 

"Какво се случва когато не достига дадена стока? Ако не може да се вдигне цената, трябва да наложим административна цена на тези стоки. Оттам отиваме в практиката на социализма, която знаем как завършва", каза още гостът в предаването "Денят ON AIR"

Според Папазов безусловният базов доход ще предизвика сериозно социално недоволство. 

"Кое ще ме накара мен да работя, след като получавам гарантирано пари всеки месец?", попита риторично финансистът.

Запитан за бъдещето на Европейския съюз той посочи, че подобна структура е обречена на гибел. По думите му Европа се пука по шевовете в този си вид.  

"Всички мълчат и никой не казва какво ще се случи с финансите на Европа след напускането на Великобритания. Задлъжнялостта на Европа е огромна. Колко време можем да увеличаваме дълговото бреме?", коментира той.