Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатори: Управляващата коалиция е стабилна, БСП - пасивна

Проф. Антоанета Христова и политологът Георги Киряков срещу предложението на военния министър армията да брани обществения ред

05.09.2017 | 20:00 Редактор: Тодор Петров
Анализатори: Управляващата коалиция е стабилна, БСП - пасивна

Управляващата коалиция е достатъчно стабилна, а в "БСП за България" има вътрешни проблеми и социалистите не са готови за предсрочни избори. Около това мнение се обединиха пред Bulgaria ON AIR политическият психолог проф. Антоанета Христова и политологът Георги Киряков.

Проф. Христова посочи, че вижда старание от страна на министрите да докажат, че могат да вършат работа и са ефективни. По думите ѝ за тази цел им трябва спокойна среда и по-дълъг период на управление. 

"ГЕРБ няма интерес да се затвърждава като партия и министър-председател, който си хвърля оставката толкова лесно. Г-жа Нинова доста пъти се опитваха да я свалят от лидерския пост. Тя успява да преодолее вътрешната опозиция", посочи политическият психолог в "Денят ON AIR".

Според нея лидерът на социалистите много добре осъзнава, че БСП не е готова за "рязкост на политиката и искане на предсрочни парламентарни избори", на които да се представи по-добре.

"БСП няма достатъчно сила в и извън парламента, за да диктува дневния ред. БСП предпочита да бъде опозиция само в определени моменти", каза от своя страна Георги Киряков.

"Патриотите няма да изпуснат шанса, който им беше даден. Те са доста по-разумни от Реформаторския блок. Способни са да правят повече компромиси и са доста по-обиграни политически", коментира още политологът в студиото на Кузман Илиев.

Киряков определи предложението на Красимир Каракачанов армията да се включи в опазването на обществения ред, като желание на военния министър да демонстрира свръхактивност. 

"Намесата на армията в работите на обществото понамирисва на фашизъм. Армията не трябва да си позволява да излиза извън казармите освен при природни бедствия и терористични актове", категоричен бе той.

Проф. Христова посочи, че по правило се дава повече власт и ресурс на силовите министерства, когато обществено е в криза. Тя определи предложението на Каракачанов като доста изненадващо.

Относно споровете между управляващи и опозиция кой трябва да назначава шефа на бъдещото антикорупционно звено, политическият психолог каза:

Най-лесното нещо е да се каже, че президентът трябва да назначава шефа на новия антикорупционен орган. Радев каза много ясно, че иска да следва румънския модел, а там президентът назначава шефа на това антикорупционно звено.