Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Турция - готова да ескалира събитията в Сирия

Струпва войски в посока град Африн, САЩ не са съгласни

24.07.2017 | 20:22 Редактор: Мария Аладжова
Турция - готова да ескалира събитията в Сирия

"Турция е готова да ескалира събитията в Сирия. Тя струпва войски в посока град Африн, тъй като със завладяването на Африн, тя ще разсече тази територия, от която биха могли кюрдите да се обединят в една кюрдска република, автономия. Така че кюрдския проблем в Турция остава номер 1. САЩ за момента не се съгласява с тези позиции на Турция".

Такъв анализ направи в предаването "Денят ON AIR" Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания. 

Под въпрос стои и желанието на Турция да стане част от Европейския съюз:

"Мое убеждение е, че Турция в последно време не мисли сериозно да стане член на ЕС. тя отдавна е поела друг курс", заяви Николов.

Това сочат и вътрешнополитическите действия на президента Ердоган - почти изцяло подменената администрация и поголовната чистка, вследствие на която над 50 хиляди души са в затворите.

Същевременно обаче картата с бежанците, която Ердоган досега умело използваше в преговорите с ЕС, вече не играе, смята експертът.

"Турция не разполага вече с онази мощ от 3 млрд. бежанци. В лагерите са около 250 хиляди, останалите са пуснати из цялата страна. Част от тях са вече интегрирани. Част от тях вече наближават 4-та година престой, което означава, че ще получат турски паспорти. Турция подбра от тях образованите, професионалистите, насочи ги и им намери места".