Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Исканията на полицаите: Реалистични, но неизпълними веднага

Системата на МВР е сред най-реформираните, затова се стига до някои неблагоприятни резултати, заяви зам.-министърът Красимир Ципов

13.07.2017 | 20:00 Редактор: Тодор Петров
Исканията на полицаите: Реалистични, но неизпълними веднага

Исканията на синдикатите в МВР са реалистични, но няма как да бъдат изпълнени веднага. Това обяви в предаването "Денят ON AIR" зам.-министърът на МВР Красимир Ципов.

"Синдикатите поставят своите искания, искат бързи решения, но ние трябва да се съобразяваме с бюджета, с който разполагаме. Дадохме ясна заявка, че трябва да се води диалог и да бъде отправено предложение към правителството да се прецени какви са приходите в бюджета. Тогава можем да кажем какво е възможно и какво - не", обясни ситуацията той.

Депутатите приеха промени в Закона за МВР и по този начин полицаите ще бъдат компенсирани за неполучените униформи за периода 2011-2015 г. Предвидено е те да получат около 29 млн. лева.

Според Красимир Ципов е справедливо полицаите да получат такава компенсация, тъй като в периода 2011-2015 г. са проваляни процедурите по избор на доставчик на униформи.

"Ще изготвим справка за всеки служител поотделно. Всеки полицай разполага с вещева книжка и се вписва какво е получил като униформено облекло за съответната година", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

"Системата на МВР е една от най-реформираните. Може би затова се стига до някои неблагоприятни резултати. Имаме необходимата визия, вървим в правилната посока", каза още зам.-министърът на МВР. 

По повод новозакупения от ГДБОП софтуер за извличане на данни от мобилни устройства, както и опасенията на опозицията от полицейщина, Красимир Ципов заяви:

Става дума за софтуер, който ще извлича информация от мобилни устройства, които са задържани след започнато досъдебно производство. Не става дума за софтуер, който ще бъде прилаган на общо основание.

Той добави, че пътните полицаи ще продължат да спират шофьорите, да проверяват пътниците и да връчват на момента фишове на нередовните водачи. Пътниците обаче катерогично няма да бъдат регистрирани.