Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Българи организират световен събор на гроба на хан Кубрат

Събитието ще се проведе през септември в Украйна
Публикувана: От:

Още по темата

 

Общобългарски събор ще отбележи 105-годишнината от откриването на гроба на създателя на българската държава хан Кубрат край украинското село Малая Перешчепина, Полтавска област, съобщи в студиото на "Денят ON AIR" Румен Спасов, председател на Международната фондация "Хан Кубрат".

Съборът "Към завета- Кубрат 105" ще се състои на 16 и 17 септември 2017 г. в Малая Перешчепина. Археолозите са на мнение, че това е единственият доказан гроб на български владетел.

Международният организационен комитет е започнал дарителска кампания за набиране на средства както за подготовката на събора, така и за изграждане на втори мемориал. 

"През 2001 година на мястото беше издигнат паметник от български организации, но едва през 2011 година, 11 години по-късно, то се облагороди по повод 100-годишнината от откриването му, сега предстои издигането на втора плоча", посочи Румен Спасов.

Пред Bulgaria ON AIR той сподели още, че подготовката за общобългарския събор и изграждането на мемориала са получили пълна подкрепа от украинските власти в Полтавска област, Новосанжарски район и село Малая Перешчепина. 

"Събитието събира българи от цял свят, като сред тях има немалко политици и общественици. Обявени са автобусни програми, които ще обиколят през Браила, Одеса, Киев и Кишенев", допълни още родолюбецът.

Очаквайте видеото с целия разговор!

Коментари ( 0 )