Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сградният фонд в България е силно амортизиран

Експертът по етажна собственост Ламбро Попов настоява за паспортизиране и отговорност

19.06.2017 | 20:22 Редактор: Тодор Петров
Сградният фонд в България е силно амортизиран

"Нещата са доста стряскащи, ако пренесем пожара в Лондон на родна почва. В по-голямата част от старото строителство такива инсталации не се поддържат и дори не съществуват. Сградният фонд е силно амортизиран", алармира в "Денят ON AIR" експертът в областта на етажната собственост Ламбро Попов.

Той е на мнение, че безотговорността на районната администрация се пренася върху живущите. Попов подчерта, че етажната собственост изисква постоянни грижи, но българинът все още не е свикнал да заплаща за такъв тип поддръжка.

"Програмата за саниране виждате с какви темпове върви. Хората разбират санирането като панацея и това отлага решаването на проблема. Решението е паспортизиране на целия сграден фонд. За съжаление, техническите паспорти се издават само за новото строителство", обясни гостът на Bulgaria ON AIR

Според Ламбро Попов е необходима по-голяма оперативност на управителните органи. По думите му Законът за управление на етажната собственост е архаичен и не отговаря на бума на строителството в момента.

"Хората трябва да разберат, че е въпрос на лична отговорност. Трябва обществена енергия нещата да се подобрят", посочи още експертът.